Education © 2017 • Created by Carrara
KONTAKT
ADRES
MENU
1 września 2017 roku to znacząca data w historii naszej szkoły. Gimnazjum nr 1 im. Juliusza Słowackiego w Trzciance zostało przekształcone w Szkołę Podstawową Nr 1 im. Juliusza Słowackiego...
PRZYJACIELE SZKOŁY
O SZKOLE
Szkoła Podstawowa Nr 1
im. Juliusza Słowackiego w Trzciance
Tworząc szkolne programy prozdrowotne należy promować zachowania młodzieży, które mają podstawowe znaczenie dla utrzymania ich stanu zdrowia. Prawidłowe żywienie jest jednym z nich.
Wśród najczęściej popełnianych błędów żywieniowych wymienić można: nieregularność spożywania posiłków; niespożywanie pierwszego śniadania przed wyjściem do szkoły oraz drugiego w szkole; nieprawidłową częstość konsumpcji niektórych grup produktów spożywczych. Racjonalne żywienie człowieka jest ważne, zwłaszcza w okresie jego intensywnego rozwoju – wiek dziecięcy i okres dojrzewania. Jakość i ilość dostarczanych produktów pokarmowych musi być dostosowana do wieku, płci, budowy ciała, trybu życia, właściwości psychofizycznych i fizjologicznych oraz odpowiednio komponowana w posiłki i racjonalnie rozkładana w ciągu całego dnia.
Rozwijającemu się organizmowi trzeba koniecznie dostarczyć wszystkich niezbędnych składników pożywienia (białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy, składniki mineralne) oraz zadbać o właściwy rozkład i liczbę posiłków w ciągu dnia.
Tym zagadnieniom poświęcona była lekcja „wspólne drugie sniadanie”, podczas ktorej uczniowie klasy VIIIa mogli w praktyce zastosować swoją wiedzę na temat odżywiania.
Samodzielne skomponowanie produktów, wspólne przygotowanie smacznych, kolorowych kanapek oraz estetyczne ich podanie to dopiero początek dobrych nawyków. Powodzenia w dbaniu o zdrowie
.