Szkoła Podstawowa Nr 1

im. Juliusza Słowackiego w Trzciance

Tworząc szkolne programy prozdrowotne należy promować zachowania młodzieży, które mają podstawowe znaczenie dla utrzymania ich stanu zdrowia. Prawidłowe żywienie jest jednym z nich.

 

Wśród najczęściej popełnianych błędów żywieniowych wymienić można: nieregularność spożywania posiłków; niespożywanie pierwszego śniadania przed wyjściem do szkoły oraz drugiego w szkole; nieprawidłową częstość konsumpcji niektórych grup produktów spożywczych. Racjonalne żywienie człowieka jest ważne, zwłaszcza w okresie jego intensywnego rozwoju – wiek dziecięcy i okres dojrzewania. Jakość i ilość dostarczanych produktów pokarmowych musi być dostosowana do wieku, płci, budowy ciała, trybu życia, właściwości psychofizycznych i fizjologicznych oraz odpowiednio komponowana w posiłki i racjonalnie rozkładana w ciągu całego dnia.

 

Rozwijającemu się organizmowi trzeba koniecznie dostarczyć wszystkich niezbędnych składników pożywienia (białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy, składniki mineralne) oraz zadbać o właściwy rozkład i liczbę posiłków w ciągu dnia.

 

Tym zagadnieniom poświęcona była lekcja „wspólne drugie sniadanie”, podczas ktorej uczniowie klasy VIIIa mogli w praktyce zastosować swoją wiedzę na temat odżywiania.

 

Samodzielne skomponowanie produktów, wspólne przygotowanie smacznych, kolorowych kanapek oraz estetyczne ich podanie to dopiero początek dobrych nawyków. Powodzenia w dbaniu o zdrowie

.

28 października 2019
Wspólne drugie śniadanie

Education © 2017 • Created by Carrara

Twój e-mail
Treść wiadomości
WYŚLIJ WIADOMOŚĆ
WYŚLIJ WIADOMOŚĆ
Formularz został wysłany - dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

KONTAKT

64-980 Trzcianka

ul. Staszica 6

tel. +48 67 216 34 95

sekretariat@trzcianka1.pl

ADRES

MENU

1 września 2017 roku to znacząca data w historii naszej szkoły. Gimnazjum nr 1 im. Juliusza Słowackiego w Trzciance zostało przekształcone w Szkołę Podstawową Nr 1 im. Juliusza Słowackiego...

PRZYJACIELE SZKOŁY

O SZKOLE